26.7.2010

Sherlock Holmes

Neljän tähden Sherlock Holmesin uusintaversiossa näyttelevät säihkysilmäinen Robert Downey Jr, Jude Law, Rachel McAdams ja Mark Strong. Mainokset olivat jo hienoja, vaikkakin pelkäsin että hidastuksia on ehkäpä käytetty liian runsaskätisesti. Ei huolta! Niitä löytyi, mutta ei niin tuhottomasti kuin kokemusta on ollut. Whuuh! Pidin hyvin paljon Robert Downey Jr:n suorituksesta, mutta Watsoniksi olisin Jude Lawin sijaan kaivannut jonkun hivenen vanhemman oloisen ja vähemmän ruipelon. Ja hän oli aivan liian ilkeäsanainen! Kun Watson on suuttunut tai huomauttelee asioista Holmesille hänen tulisi tehdä se lempeämmin ja hyväntahtoisesti. Sellaisena minä näen Watsonin. Law tuntui enemmän sylkevän sanoja Holmesia päin. No, kaikkea ei voi saada. Yhden muutoksen minä olisin tehnyt Holmesinkin roolille. Hän oli ihan liian tunteellinen naista kohtaan, vaikka eikö oikea Holmes ole analyyttisen kiinnostunut naisista ja vaikuttaa ulkokuoreltaan kylmemmältä kuin onkaan?
-
Samanlaista ihastusta ei kuitenkaan tapahtunut kuin vanhaa Sherlock Holmes sarjaa kohtaan, vaikka elokuvasta pidinkin paljon. Sarjaa katsoessa olen hihkunut ihastuksesta ja ollut innokas sanomaan kavereille erilaisia huomioita Holmesista. Kuinka se ei kumartele edes kuninkaita, hänen huudastuksensa innostuessaan tai tuhahtaessaan; "Ha!", kaikki pienet yksityiskohdat...
-
Tuossa elokuvassa mainitsemisen arvoisia hienoja kohtia oli muun muassa tieteen käyttö taikuutena ja kookkaan miehen kanssa taistelu, jota Sherlock kutsui lihaksi perunoiden rinnalla (kaksi pienempää pahista). Useat pienet hauskat lausahdukset meni pilalle suomennettaessa, kuten kun ravintolassa Sherlock päätti antaa esimerkin Watsonin naisystävälle miten pienet yksityiskohdat ovat niitä tärkeimpiä etsivälle ja sanoi "get Watson..." eli otetaan Watson esimerkkinä, ja nainen vastasi automaattisesti "i do". Tuo oli minusta aivan ihana lausahdus.
-
Elokuva tarjoaa toimintaa, taikuutta tieteellä maustettuna, romantiikkaa ja huumoria. Suosittelen katsomaan. Mutta ei kannata sitä ennen katsoa vanhoja Sherlock Holmes elokuvia tai sarjoja, koska niitä alkaa helposti vertailemaan toisiinsa, ja se ei aina ole niin miellyttävä asia.

Ei kommentteja: